Budú tento rok hypotéky stále lacné?

Budú tento rok hypotéky stále lacné?

Na Slovensku sú hypotéky stále veľmi dostupné takmer pre každého navyše, s nízkymi úrokmi, ktoré sa pohybujú v niektorých bankách pod hranicou jedného percenta. V okolitých krajinách však poslednou dobou úroky rastú. Prudký nárast môžeme vidieť napríklad v susednom Česku, kde na konci minulého roka Česká národná banka zvýšila úrok na 3,75%. To sa samozrejme prejavilo aj na hypotékach, ktoré mali ku koncu roka úrok 2,7% a nové hypotéky začínali s úrokom dokonca viac než 4%. Vysoké úrokové sadzby môžeme pozorovať napríklad aj v Poľsku či Maďarsku.

Prečo rastú úrokové sadzby v okolitých krajinách?

Z veľkej časti je to spôsobené tým, že ani jedna z týchto krajín nepoužíva ako menu euro a tým pádom nespadajú pod monetárnu politiku Európskej centrálnej banky, no každá krajina má svoju národnú centrálnu banku. Keďže rastie inflácia, reakciou na jej zvyšovanie bolo u centrálnych národných bánk práve zvýšenie úrokovej sadzby hypoték. Európska centrálna banka zatiaľ na túto skutočnosť nereagovala, v pláne je len zastavenie nákupov štátnych dlhopisov.

Budeme mať vysoké úroky na hypotékach aj u nás? 

V súčasnej dobe nie je dôvod na zvyšovanie úrokových sadzieb hypoték na Slovensku, no všetko bude závisieť od rozhodnutí Európskej centrálnej banky a toho, ako sa bude vyvíjať rast inflácie. Taktiež je veľkou premennou aj konkurenčné prostredie bánk a opatrenia Národnej banky Slovenska pričom závisieť bude aj na vývoji cien nehnuteľností. To, že v súčasnej dobe sa neplánuje zvyšovať úroková sadzba, neznamená, že sa to nemôže zmeniť.

Koho by sa zvyšovanie úrokovej sadzby dotklo najviac?

Najviac postihnutí by boli noví žiadatelia o hypotéku, nakoľko pri týchto klientoch je potrebné zisťovať schopnosť splácania aj pri možnom zvýšení úrokovej sadzby aj o dve percentá. Taktiež by to postihlo žiadateľov o konsolidáciu úverov alebo o refinancovanie hypotéky.

Existujúcich klientov, ktorí už hypotéku majú, by sa zvyšovanie úrokovej sadzby nedotklo, nakoľko majú fixovanú úrokovú sadzbu na určité obdobie, čo je uvedené v zmluve a tým pádom sa výška ich úroku meniť nebude. Meniť sa môže až po období fixácie.

Ing. Lenka Dikaczová
Autor: Ing. Lenka Dikaczová

Sprievodca na ceste finančnou nezávislosťou.

 

Potrebujete poradiť?
Vyplňte formulár, rada Vám pomôžem.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie