Bitcoin láme rekordy, prekročí tento rok magickú hranicu?

Bitcoin láme rekordy, prekročí tento rok magickú hranicu?

Záujem o kryptomeny začal najmä po príchode pandémie rásť, nakoľko hodnota bitcoinu v marci minulého roka dosiahla hodnotu nižšiu ako 5000 dolárov. Koncom roka nasledoval prudký rast a bitcoin dokázal zvýšiť svoju hodnotu až o 270%. Historické maximá tejto kryptomeny budú pravdepodobne dôsledkom optimizmu s prichádzajúcou vlnou očkovania. Pád bitcoinu by mohlo spôsobiť jedine vyberanie ziskov, no k tomu s najväčšou pravdepodobnosťou nedôjde, nakoľko situácia na finančných trhoch je taktiež prevažne optimistická.

 

Cenu bitcoinu ovplyvňuje množstvo faktorov a hoci pred niekoľkými rokmi sa o bitcoinoch hovorilo skôr skepticky, v dnešnej dobe, kedy pandémia výrazne ovplyvnila zadlžovanie krajín, sa virtuálnej mene dostalo viac pozornosti než kedykoľvek predtým. O bitcoin či investovanie do kryptomien sa začali zaujímať aj spoločnosti, dokonca Paypal zvažuje umožnenie platieb digitálnou menou. Aj u nás je možné nájsť množstvo “bitcoinmatov” a takisto mnohé e-shopy začínajú zavádzať možnosť platby prostredníctvom digitálnej meny. Ak začne byť bitcoin akceptovaný ako platobná metóda pre bežné služby, je veľká pravdepodobnosť, že záujem oň bude narastať. Pokiaľ bude uznávaný a využívaný autoritami, je možné, že budúcnosť financií sa radikálne pretransformuje. 

 

Aj Slováci sa začali o kryptomeny viac zaujímať, najmä kvôli jeho extrémne rýchlo rastúcej hodnote a prvý týždeň tohto roka investovali do bitcoinu viac než milión eur. Mnohí si totiž počas pandémie uvedomili, že bitcoin prináša možnosť úplnej finančnej slobody a zároveň obrovskej zodpovednosti, práve pre jeho neustále sa meniace extrémne výkyvy. Pokiaľ však bude bitcoin využívať a kupovať väčšie množstvo ľudí, jeho cena sa ustáli a výkyvy nebudú až také extrémne, no budú minimálne. 

 

Tento rok je predpoklad, že hodnota bitcoinu môže prekonať hranicu 50000 dolárov, nakoľko bublinu nafukujú najmä investície veľkých hráčov. Klesajúcu tendenciu by bitcoin mohol mať vďaka avizovanej prísnejšej kontrole kryptomien, o ktorej hovorí nový americký prezident Joe Biden. Bitcoin je v súčasnosti decentralizovaná mena, no pokiaľ príde k reguláciám v krajinách ako Rusko, USA alebo v Európskej únii, taktiež môže dôjsť k výrazným poklesom. Cenu bitcoinu by mohli ovplyvniť aj prichádzajúce kryptomeny, ktoré vyvíjajú banky a veľké firmy, ktoré budú aktuálnemu lídrovi konkurovať.

Ing. Lenka Dikaczová
Autor: Ing. Lenka Dikaczová

Sprievodca na ceste finančnou nezávislosťou.

 

Potrebujete poradiť?
Vyplňte formulár, rada Vám pomôžem.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie