Chystáte sa cestovať počas COVIDu? Nezabudnite na poistenie

Chystáte sa cestovať počas COVIDu? Nezabudnite na poistenie

Dá sa počas pandémie normálne cestovať? Existuje poistenie proti ochoreniu Covid-19? Mnohí Slováci sa rozhodli uniknúť zo stereotypu všedných dní do exotiky. Zimná dovolenka za teplom sa stáva trendom, aj napriek neustále sa meniacim podmienkam a následnej povinnej karanténe. Napriek tomu, že v mnohých krajinách sú rôzne obmedzenia, vycestovať sa dá a pri dodržiavaní opatrení aj celkom bezpečne. Súčasťou cestovania však nepochybne musí byť aj cestovné poistenie.

Cestovateľský semafor sa neustále mení a krytie liečebných nákladov pri cestovnom poistení sa týka zelených a žltých krajín. Dôležité je sledovať odporúčania rezortu zahraničia, nakoľko krytie liečebných nákladov pri cestovaní do červených krajín nie je poisťovňou garantované.

Niektoré poisťovne už v súčasnosti ponúkajú aj poistenie proti ochoreniu Covid-19. Poistenie v červenej zóne, teda rizikových krajinách, zahŕňa preplatenie nákladov na ubytovanie v zahraničí v prípade povinnej karantény, preplatenie liekov, ambulantného ošetrenia či hospitalizácie a prepravu domov pri zmene termínu alebo nemožnosti využitia pôvodnej plánovanej dopravy kvôli ochoreniu. Toto poistenie platí aj v prípade zahraničných pracovných ciest.

Cestovné poistenie proti Covid-10 ponúkajú už dokonca aj samotné letecké spoločnosti alebo destinácie, do ktorých sa cestuje. Treba však podotknúť, že cestovné poistenie kryje neočakávané udalosti a poisťovňa prepláca neočakávané výdavky len v prípade, pokiaľ nie je vydaný zákaz necestovať do danej oblasti.

Ak sa chystáte vycestovať do zahraničia, je potrebné myslieť na poistenie a zároveň si vopred zistiť aktuálnu epidemiologickú situáciu v danej krajine. Tiež treba myslieť na to, že podmienky návratu sa menia veľmi často v závislosti od rôznych mutácií choroby a zároveň aj v závislosti od aktuálnej situácie na Slovensku.

Ing. Lenka Dikaczová
Autor: Ing. Lenka Dikaczová

Sprievodca na ceste finančnou nezávislosťou.

 

Potrebujete poradiť?
Vyplňte formulár, rada Vám pomôžem.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie