Poznáte crowdfunding? Trend moderného investovania prichádza aj na Slovensko.

Poznáte crowdfunding? Trend moderného investovania prichádza aj na Slovensko.

Crowdfunding patrí medzi moderné spôsoby investovania, hoci je známejší ako spôsob financovania startupov. Je predmetom záujmu malých podnikateľov, ktorí týmto spôsobom chceli získať investora alebo financie na realizáciu projektov. Slovo crowdfunding sa však čoraz viac začína skloňovať aj v súvislosti s investovaním.

Myšlienkou crowdfundingu, ako už napovedá preklad do slovenčiny, je spojenie ľudí s financiami, ktorí budú investovať do projektov alebo startupov. Pre malých podnikateľov alebo startupy, ktoré potrebujú financovanie, je crowdfunding často jedinou cestou. Crowdfunding sa zo svojho pojmu možnosti získania peňazí začína preklápať na možnosť investičnej príležitostí, respektíve možnosti alternatívneho príjmu pre investorov.

Toto však závisí od druhu kampane, ktorá môže byť buď založená na darcovstve, čím prispievateľ alebo investor neočakáva návratnosť a ide zväčša o charitatívne projekty alebo zbierky. Kampane, ktoré sú založené na odmeňovaní, fungujú na finančnej podpore investora pre vlastníka projektu, ktorý mu po úspešnej realizácií pošle poďakovanie vo forme odmeny. Posledným druhom kampane sú tie, kde vlastník projektu ponúka investorovi podiel zo zisku. Pokiaľ je teda projekt úspešný a generuje zisk, môže sa tak stať pre investora zaujímavou investičnou príležitosťou.

Medzi takéto príležitosti patrí aj realitný crowdfunding, ktorý sa začína tešiť čoraz väčšiemu záujmu zo strany investorov. Ide totiž o dlhodobejšie a stabilnejšie zhodnocovanie financií s nižším rizikom a patrí tak medzi obľúbené spôsoby budovania majetku. Táto investičná príležitosť je vhodná aj pre tých, ktorí si nechcú brať hypotéku a zároveň chcú ročne investovať rádovo v stovkách až tisícoch eur. Pri realitnom crowdfundingu je vlastníkom kampane developer, ktorý takýmto spôsobom dofinancuje realizáciu projektu. V podstate ide o výhodný “obchod” medzi oboma stranami, nakoľko developer dokáže rýchlo dofinancovať projekt bez ďalšej pôžičky a investori si neskôr môžu rozdeliť časť profitu.

Ak sa rozhodujete, kam investovať, vhodnou voľbou je investícia do nájomných bytov, z ktorých môže následne vzniknúť určitá forma dlhodobého a stabilného príjmu. Pred investíciou do realitného crowdfundingu je však potrebné zvážiť niekoľko faktorov.

Pred investovaním je však potrebné si overiť zabezpečenie investície, pričom je dôležité aby sa za dlh zaručila osoba, ktorá je schopná splatiť záväzky v prípade zlyhania projektu, riziko narastá v prípade, že zábezpeku tvorí len pozemok alebo samotná nehnuteľnosť. Pri zlyhaní projektu sa financie z predaja nehnuteľností používajú na splatenie úveru v banke, ak niečo zostane, rozdeľuje sa to medzi investorov.

Ďalším faktorom je loan to value alebo teda pomer hodnoty “pôžičky” k hodnote projektu a čím viac hodnota nehnuteľnosti prevyšuje hodnotu pôžičky, tým lepšie. Pri investovaní v realitnom sektore je odporúčané, aby bola táto hodnota do 65%.

Významným faktorom je určite aj lokalita, kde sa developerský projekt nachádza a taktiež aktuálna fáza projektu.

Ak zvažujete takúto formu investície, je určite vhodné sa poradiť s finančným poradcom alebo odborníkom v danej téme, ktorý vás nasmeruje a odporučí najvhodnejšie riešenie.

Ing. Lenka Dikaczová
Autor: Ing. Lenka Dikaczová

Sprievodca na ceste finančnou nezávislosťou.

 

Potrebujete poradiť?
Vyplňte formulár, rada Vám pomôžem.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie