Štát rozdáva od septembra “po stovke”. Kto má na tento bonus nárok?

Štát rozdáva od septembra “po stovke”. Kto má na tento bonus nárok?

DOCTYPE html>

Štát rozdáva od septembra “po stovke”. Kto má na tento bonus nárok?

Štát rozdáva od septembra “po stovke”. Kto má na tento bonus nárok?

Štát sa snaží bojovať s infláciou a hoci jej vrchol už máme za sebou, vplyv je neustále cítiť na ekonomickej situácii. Inflačný príspevok má pomôcť najzraniteľnejším skupinám v boji s vysokými cenami. Tentokrát sa zamerali na príjemcov príplatku k prídavku na dieťa a opakovaného príspevku na dieťa, ktoré bolo zverené do náhradnej starostlivosti. Od septembra tak táto skupina dostane jednorazový príspevok inflačnej pomoci vo výške 100 eur.

Príspevok na dieťa dostanú tí, ktorí nemajú nárok na uplatnenie daňového bonusu na dieťa. Do tejto skupiny sa radia ľudia poberajúci dôchodok a starajú sa alebo vyživujú nezaopatrené dieťa. Druhou skupinou, ktorá má na príspevok nárok, sú náhradní rodičia, ktorí sa starajú o dieťa zverené do náhradnej starostlivosti.

Pokiaľ sa teda rodič ocitne v situácii, kedy nemá príjem, respektíve nevykonáva zárobkovú činnosť, a tým pádom si nemôže uplatniť daňový bonus na dieťa, má nárok na príplatok k prídavku na dieťa, ktoré je nezaopatrené a je v jeho starostlivosti.

V súčasnosti je príplatok k prídavku na dieťa mesačne v hodnote 30 eur, no vďaka schválenému návrhu od ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny sa tento príspevok za august 2023 jednorazovo navýši až o 100 eur. V septembri tak skupiny s nárokom na tento príspevok dostanú až 130 eur. Prídavok na dieťa je v hodnote 60 eur a tým pádom bude septembrová dávka až vo výške 190 eur.

Náhradní rodičia majú taktiež nárok na augustový príplatok vo výške 100 eur, ktorý im bude vyplatený v mesiaci september. Opakovaný príspevok náhradným rodičom je finančná podpora pre tých, ktorí majú dieťa zverené do náhradnej starostlivosti a jeho výška sa počíta v závislosti od sumy životného minima na mesiac a počtu detí v náhradnej starostlivosti.

Pre získanie príspevku nie je potrebné podávať žiadosť, nakoľko príspevok by mal byť vyplácaný pre spomínané skupiny automaticky.

Ak sa so mnou chcete o niečom poradiť, kontaktujte ma prostredníctvom kontaktov na mojej webovej stránke.

Ing. Lenka Dikaczová
Autor: Ing. Lenka Dikaczová

Sprievodca na ceste finančnou nezávislosťou.

 

Potrebujete poradiť?
Vyplňte formulár, rada Vám pomôžem.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie