Ste živnostník a chcete hypotéku? Správne daňové priznanie je základ

Ste živnostník a chcete hypotéku? Správne daňové priznanie je základ

Pri výbere banky na vybavenie hypotéky u živnostníkov nie je základným kritériom úroková sadzba. Je to uznanie dostatočného príjmu na jej získanie a až potom nasleduje cieľ, mať čo najnižší úrok.

Banka pri žiadosti o hypotéku skúma predovšetkým daňové priznanie, pričom každá má pri akceptovaní príjmov vlastný kľúč. Na čo všetko banka prihliada? 

Dĺžka podnikania 

Hypotéku môže živnostník požiadať až po podaní daňového priznania, pričom musí zároveň splniť aj podmienku minimálnej doby podnikania, ktorá je rôzna v závislosti od pravidiel danej banky. Minimálna vyžadovaná doba podnikania sa pohybuje od 6 mesiacov za posledné zdaňovacie obdobie do 18 mesiacov podnikania.

Iba 1 banka vychádza z daňového priznania bez obmedzenia doby podnikania.

Výška príjmu

Výška príjmu, ktorý banka živnostníkovi uzná, sa počíta z daňového základu alebo z obratov živnostníka. Jednotlivé banky majú rozdielnu metodiku a akceptujú príjem aj v závislosti od toho, v akom segmente živnostník podniká a aký obrat dosahuje. Potom v závislosti od týchto parametrov živnostníkom uzná od 10 % až do 70 % z obratov. Okrem daňového priznania môže banka požadovať aj predloženie výpisov z podnikateľského účtu a faktúry za posledné mesiace (3 – 6), aby si preverila, že živnostník je stále ekonomicky aktívny.

Vzorec na výpočet príjmu z daňového základu = (základ dane – daň) / 12

Vzorec na výpočet príjmu z obratu = (% obratu akceptované danou bankou) / 12

Spôsob vedenia účtovníctva 

V niektorých prípadoch o výške uznaného príjmu rozhoduje aj to, či si v daňovom priznaní uplatní živnostník paušálne alebo skutočné výdavky.

Optimalizovanie daňového priznania a hypotéka

Pokiaľ živnostník optimalizuje svoje daňové priznanie tak, aby platil čo najnižšie dane, môže si zmariť šancu na získanie hypotéky. (Prečo nemôže byť život jednoduchý?)

Tak čo má teda živnostník urobiť?

Požiadajte účtovníčku, aby vám pripravila daňové priznanie. Ešte ho nepodávajte na daňový úrad, ale s číslami z daňového priznania zisťujte v bankách podmienky hypotéky. Až potom podajte správne daňové priznanie.

Voči živnostníkom sú najviac ústretové väčšie banky, a to najmä SLSP, VÚB a ČSOB.

Ušetrím vás čas!

Pokiaľ je váš čas drahý, pomôžem vám. Kontaktujte ma a na jednom mieste zistite predpoklady na schválenie hypotéky.

Ing. Lenka Dikaczová
Autor: Ing. Lenka Dikaczová

Sprievodca na ceste finančnou nezávislosťou.

 

Potrebujete poradiť?
Vyplňte formulár, rada Vám pomôžem.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie