Termínovaný vklad dostáva druhú šancu. Čomu vďačí za comeback?

Termínovaný vklad dostáva druhú šancu. Čomu vďačí za comeback?

Termínované vklady ponúkajú pre investorov stabilné zhodnotenie bez rizika, istotu a bezpečnosť pri investovaní. Nízke úrokové sadzby však tento produkt takmer poslali do zabudnutia, no zvýšenie úrokových sadzieb termínované vklady doslova znovuzrodilo. Aké sú ich najväčšie výhody a prečo sa stávajú opäť čoraz populárnejšími?

Termínované vklady ponúkajú istotu zhodnotenia pre konzervatívnejších investorov, nakoľko sa uzatvárajú na určitú dobu a určitý objem, pričom úroková sadzba je počas celej doby úročenia fixná. Vieme ich prirovnať k sporiacim účtom, nie sú však vhodné pre pravidelné sporenie ale jednorazový vklad, majú oveľa vyššie úrokové sadzby a zároveň ponúkajú oveľa lepšie zhodnotenie, ktoré je vopred stanovené. Oproti realitným fondom alebo nákupom akcií je veľkou výhodou takmer nulové riziko a vklad je podľa zákona o bankách poistený až do výšky 100 000 eur. Ak by sa predsa len niečo stalo a banka by mala problémy, vďaka poisteniu dostanete naspäť nielen istinu, ale aj úrok.

Pre konzervatívnych investorov je veľkou výhodou práve fixný úrok, ktorý platí počas celej viazanosti a nie je tak potrebné sledovať vývoj finančného trhu.

Medzi riziká pri termínovaných vkladoch patrí presný čas v rozmedzí od pol roka po desať rokov, kedy máte uložené svoje finančné prostriedky. Počas tejto doby s financiami nie je možné prakticky hýbať a pokiaľ si zvolíte možnosť predčasného výberu, je možné, že prídete o všetky naakumulované úroky, čo by bola veľká škoda. Termínovaný vklad má zmysel vtedy, keď máte základnú rezervu a viete, že s vloženými financiami nebudete potrebovať hýbať. Za vedenie a zriadenie termínovaného vkladu si banky neúčtujú žiadne poplatky, takže to je jedna z ďalších výhod. 

Pokiaľ máte záujem o tento produkt, poraďte sa so svojim finančným poradcom, ktorý vám odporučí najvhodnejšie riešenie.

Ing. Lenka Dikaczová
Autor: Ing. Lenka Dikaczová

Sprievodca na ceste finančnou nezávislosťou.

 

Potrebujete poradiť?
Vyplňte formulár, rada Vám pomôžem.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie