V septembri čaká Slovákov zvyšovanie platov. Koho sa týka?

V septembri čaká Slovákov zvyšovanie platov. Koho sa týka?

Tento rok si mnohí z nás o čosi prilepšia k mesačnej mzde. Nejde však o prvé zvyšovanie platov, to prišlo už 1. januára 2023 a výška mzdy narástla o 7%, pričom platy sa zvyšovali štátnym zamestnancom a zamestnancom vo verejnom sektore. Počas prvého kola zvyšovania mesačnej mzdy si prilepšili aj pedagogickí a odborní pracovníci, ktorým sa mzda zvýšila až o 10%. Už v septembri si však o čosi prilepšia znovu.

Z dlhodobého hľadiska bolo potrebné zvyšovanie platov verejných zamestnancov najmä z dôvodu rastúcej inflácie, pričom toto zvyšovanie je plánom vlády na kompenzáciu vysokých spotrebiteľských cien. V priebehu najbližších dvoch rokov je cieľom zvýšenie o viac než 21%, čo by malo pokryť náklady vyplývajúce z rastúcej inflácie.

V septembri prichádza ďalšia vlna zvyšovania platov, pričom zamestnanci vo verejnom sektore si prilepšia podľa všetkého o 10% a pedagogickí a odborní zamestnanci by si mali prilepšiť až o 12%. Keďže mzdy pedagogických pracovníkov boli dlhodobo poddimenzované, ich zvýšenie je o čosi výraznejšie ako zvyšovanie platov ostatných skupín. Okrem iného je cieľom zvyšovania aj zatraktívnenie pozícií v školstve, o ktoré dlhodobo upadá záujem práve kvôli nízkym mzdám. Vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí pracujú v školstve a žijú v mestách s vyššími nákladmi na život majú častokrát viac zamestnaní, aby v danej lokalite dokázali zaplatiť náklady na život. Zvýšením platov by sa mal tento problém čiastočne vyriešiť.

V roku 2023 sa však dvíhali aj platy zdravotníckych zamestnancov, ktorí si zvyšovanie vynútili hromadnými výpoveďami. Napokon štát vyčlenil na zvyšovanie miezd zdravotníkov až 232 miliónov eur.

Ing. Lenka Dikaczová
Autor: Ing. Lenka Dikaczová

Sprievodca na ceste finančnou nezávislosťou.

 

Potrebujete poradiť?
Vyplňte formulár, rada Vám pomôžem.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie