Viacpočetné rodiny získavajú nový príspevok na dieťa

Viacpočetné rodiny získavajú nový príspevok na dieťa

Ak patríte medzi rodiny s viacerými deťmi, máme pre vás dobrú správu. Od 1. mája 2023 vstúpila do platnosti novela zákona, ktorá umožňuje matkám získať rodičovský príspevok vo výške 829,86 eur aj na štvrté dieťa. Tento príspevok slúži na pokrytie základných nákladov pre novorodenca a je sociálnou dávkou, ktorú vypláca štát rodičom.

Cieľom novej legislatívy je poskytnúť finančnú pomoc viacpočetným rodinám, ktoré majú zvýšené náklady na výchovu a starostlivosť o deti. Pôvodne bolo možné príspevok získať len na prvé až tretie dieťa, pričom pri narodení štvrtého dieťaťa bol finančný príspevok od štátu len 151,37 eur. Novela zákona teraz umožňuje získať príspevok aj na štvrté dieťa vo výške 829,86 eur.

Podmienky pre získanie rodičovského príspevku

Na získanie rodičovského príspevku musíte spĺňať určité podmienky. Jednou z podmienok je, že ste matkou alebo otcom dieťaťa a máte trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Ďalšou podmienkou je, že dieťa je vaše vlastné a narodilo sa v období, na ktoré sa príspevok vzťahuje.

Okrem toho musíte mať uzavretú zmluvu o zamestnaní alebo podnikať na vlastnú živnosť. Ak ste nezamestnaní alebo nevykonávate živnosť, môžete získať príspevok na základe iných dôvodov, ako je napríklad starostlivosť o dieťa alebo starostlivosť o chorého člena rodiny.

Na získanie príspevku musíte podať žiadosť na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Žiadosť musí obsahovať potrebné doklady, ako sú napríklad rodný list dieťaťa, potvrdenie o trvalom pobyte a potvrdenie o zamestnaní alebo živnosti.

Záver

Novela zákona, ktorá umožňuje získať rodičovský príspevok aj na štvrté dieťa, je veľkou pomocou pre viacpočetné rodiny. Tento príspevok pomôže pokryť základné náklady spojené s výchovou a starostlivosťou o dieťa. Ak patríte medzi rodiny s viacerými deťmi, neváhajte využiť túto možnosť a získať finančnú pomoc od štátu.

Ak sa so mnou chcete o niečom poradiť, kontaktujte ma prostredníctvom kontaktov na mojej webovej stránke. Som finančný poradca a radi vám pomôžem s riešením vašich finančných otázok.

Ing. Lenka Dikaczová
Autor: Ing. Lenka Dikaczová

Sprievodca na ceste finančnou nezávislosťou.

 

Potrebujete poradiť?
Vyplňte formulár, rada Vám pomôžem.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie